Ontdek de duiklocaties in Menorca

Duiklocaties

Duiken bij Son Bou Scuba is meer dan onderwater zijn. Wij hebben plezier in ons werk, en daarom beduiken we alleen de beste duikstekken die Menorca te bieden heeft, en niet zomaar een zandbodem met zeegras. Al naar gelang uw ervaring hebben we zo’n 45 duikplaatsen, verdeeld over het hele eiland. Grotten, drop-offs, wrakken en riffen bieden een onverwachte kleurenpracht en onderwaterleven. En dat alles bij een zicht van gemiddeld meer dan 30 meter en een watertemperatuur van 27 graden in de zomermaanden! Mocht u een duikplaats willen beduiken die niet op ons programma staat, dan zijn we in principe graag bereid, aan uw wens te voldoen.

Wij zijn één van een handjevol duikscholen die een vergunning hebben om Menorca’s onderwater-reservaat aan de Noordkust te mogen beduiken. Hier vindt u een visrijkdom die vrijwel ongekend is in de Middellandse Zee. Stroming komt weinig voor, behalve bij het bootduiken.

Menorca is vooral bekend om haar grotten en cavernes , die tot de mooiste in de Middellandse Zee behoren. Daarom hebben we, behalve duiken in het onderwater-reservaat, de 15 mooiste grotten voor u in het programma, zoals de beroemde druipsteengrot Pont d’en Gil, Swiss Cheese en de Belltower. De meeste grotten zijn ook voor duikers met minder ervaring te beduiken. Meestal zijn ze groot en is de uitgang altijd zichtbaar. In sommige grotten kunnen we zelfs opduiken om de druipstenen te bewonderen.

Ook beginners zijn bij ons aan het goede adres: vrijwel elke ochtend organiseren we Discover Scuba duiken in de zee en ‘s namiddags geven we duiklessen en doen we Bubblemaker duiken voor de kleintjes in het zwembad (op 2 minuten loopafstand van de duikschool).

Organisatie

Duikers kunnen zich opgeven voor een duik door hun naam op de duiklijst in te vullen. Zo bent u verzekerd van een plaats. De duikschool is dagelijks geopend om 09:00, rond 09:30 vertrekken we met onze mini-bus naar de duikstek of de boot (deze openingstijden kunnen licht afwijken, afhankelijk van de maand).

Elke ochtend organiseren we een zogenaamde ‘Two-Tank Dive’. De meeste van onze duiktrips doen we met één van onze mini-bussen; op deze manier vinden we altijd een windvrije duikstek. Na de eerste duik maken we een oppervlakte-interval van ongeveer 45 minuten en wij zorgen voor een kleine snack, een soft-drink of water. Om circa 14:30 zijn we weer terug in de duikschool. Ideaal voor die duikers die de namiddag met de familie willen doorbrengen of het eiland willen bezichtigen.

Sommige duikstekken zijn alleen per boot bereikbaar. Daarvoor hebben we de beschikking over een Whaly 500R Professional van 5 meter voor 10 duikers. Voor sommige bootduiken huren we een boot bij andere duikscholen op het eiland (tot 12 duikers). Uiteraard beschikken we zowel in de mini-bussen als op de boten over communicatie-apparatuur, zuurstof en een Eerste Hulp box aanwezig.

In het voor- en naseizoen organiseren we in de late namiddag nog een bootduik in het onderwater-reservaat. Nachtduiken is ook mogelijk, bij minimaal 4 duikers (voor zowel de bootduiken alsook het nachtduiken is dit afhankelijk van de windrichting).

Uw uitrusting hoeft u overigens niet zelf te wassen; dit doen wij voor u. En als de loopafstand van uw hotel naar de duikschool meer dan 5 minuten bedraagt dan halen wij u en uw uitrusting graag af.

Als u de eerste keer bij ons duikt, dan is het aan te raden uzelf een dag vantevoren aan te melden. Hiervoor heeft u uw duikbrevet en logboek nodig. Ook heeft u een verzekering voor duikongevallen en decompressie-behandeling nodig. Heeft u deze verzekering niet, dan kunt u deze voor een paar Euro bij ons afsluiten. Als u uw eigen verzekering heeft, dan moet de polis behandelingen in een decompressiekamer vermelden, alsook de hoogte van het verzekerde bedrag.

Een medische verklaring van gezondheid is sinds juni 2020 niet langer verplicht in Spanje. Iedereen die wil duiken of zich voor een cursus wil inschrijven, kan zich nu fit verklaren om te duiken, op voorwaarde dat de vragenlijst op de eerste pagina van het duikmedisch onderzoek met ‘nee’ kan worden beantwoord. Klik op deze link voor meer informatie.

Duikstekken

De sterretjes achter de naam geven een indicatie van de moeilijkheidsgraad:

* = eenvoudig, ** = gemiddeld, *** = gevorderd, **** = speciaal brevet nodig

Alhoewel het grotduiken op Menorca niet moeilijk is, begrijpen we, dat dit niet bij iedereen in de smaak valt. Ga niet in een grot als u u daarbij niet op uw gemak voelt. Laat het uw diveguide weten en we vinden een alternatief voor u.

Het verschil tussen ‘caverne’ en ‘grot’ is, dat we bij een caverne altijd de uitgang kunnen zien. In de meeste cavernes en grotten op Menorca kunnen we opduiken, deze zijn dus ook geschikt voor duikers met minder ervaring.

The Belltower **
Cala Morell *
Cala Morts *
Cala Viola (onderwater-reservaat) *
Cueva de los Ingleses **
Diver’s Playground *
East End */**
Es Caló Blanco *
Es Canutells *
Escull de Gobernador *
Faro D’Artrutx *
Fossil Cave ****
Grand Grotto ***
Horse Shoe Tunnel **
Illa de Porros Norte (onderwater-reservaat) **
Illa de Porros Sur (onderwater-reservaat) **
Junkers 88 wreck ****
La Catedral **
La Llosa del Patró Pere (onderwater-reservaat) **
Lightning Corner **
Los Bloques *
Macaret Point *
Malakoff wrak ***
Moon Pool ***
Ocean Diver wrak **
Pont d’en Gil *
Puerta de la Iglesia ***
Punta de S’Alemanya *
Punta d’en Falet *
Rocas Marinas **
S’Algar Funnels **/***
Sa Roca Fondo *
Scorpion Cave ****
Seven Arches *
Slipway *
S’Olla (onderwater-reservaat) **
Son Xoriguer Playa *
Submarine Rock */**
The Organ Loft ***
Tunnel Vision */**
Swiss Cheese **
West Point *

The Belltower **

De 'Belltower' staat ook bekend onder de naam 'Tom‘s Belfry.' Veel van onze duikers beschouwen dit als de beste grotduik (cavern) aan Cap d’En Font. We kunnen deze grot via twee verschillende ingangen binnengaan, waarna we in een grote tunnel komen, die circa 30 meter de rotskust van Cap d’en Font in gaat. Aan het einde van deze tunnel bevindt zich een grote luchtbel, waar we opduiken en de druipstenen boven ons bewonderen. De 'Belltower' is verbonden met een andere grot, 'The Organ Loft', die echter alleen voor zeer ervaren duikers bedoeld is.

Cala Viola (onderwater-reservaat) *

Deze duik begint vanaf een klein strand dat geleidelijk naar 6 meter diepte gaat en is gewoonlijk vol met kleine visjes en een paar stekelroggen. Als we het rif naar links volgen treffen we op een diepte tussen 14 – 18 meter de restanten aan van het 22 meter lange zeiljacht 'Chrisaldy', dat hier in februari 1996 op de rotsen is gelopen. De overblijfselen van dit wrak zijn verdeeld over een groot gebied en bieden interessante decors voor onderwaterfotografen. Als we het rif links blijven volgen zien we, ter hoogte van een bunker uit de Spaanse Burgeroorlog, vaak een grote groep barracuda’s, alsook de resten van Romeinse amfora’s.

Cueva de los Ingleses **

Cueva de los Ingleses bereiken met onze boot vanuit Fornells. Deze cavern ligt aan de rechterkant van de baai van Fornells, net buiten het onderwater-reservaat We ankeren dicht bij de ingang van de grot en beginnen de duik door weg te zwemmen van de kust, tot we een diepte van 28-30 meter bereiken. Hier kunnen we paddenstoelvormige formaties bewonderen met tandbaarzen en enkele kreeften. Voordat de bodemtijd op is, zwemmen we naar de ingang van de grot op 14 meter diepte. De opening van de grot loopt door aan de oppervlakte, zodat het mogelijk is om binnen op te duiken. Binnen zoeken we naar garnalen, kreeften, krabben en andere schaaldieren die typisch zijn voor deze omgevingen. Terugkijkend richting de ingang kunnen we genieten van het prachtige tegenlicht met links een spectaculaire zuil. Op de linker muur, op een diepte van 5 meter, kunnen we een tunnel in van ongeveer 40 meter lang, gevormd door 4 kamers. Vanwege de diepte en de tunnel in de grot is dit een duikstek voor ervaren duikers. Voor minder ervaren duikers kan het duikprofiel echter worden aangepast.

East End */**

Deze duiklocatie ligt in het Punta Grossa-gebied aan de noordkust en is een van onze favoriete locaties. Hier vinden we alle ingrediënten voor een fantastische duik; diepten tot 30 meter, een schitterend landschap met enorme rotsblokken en veel zeeleven zoals pijlstaartroggen, vliegende poon, murenen, naaktslakken, octopussen en knorhanen. Een duik voor alle niveaus, omdat het duikprofiel eenvoudig kan worden aangepast aan iemands ervaring.

Diver’s Playground *

Gemiddelde diepte 18 - 22 meter. Gigantische rotsblokken en stenen, in combinatie met een steilwand, staan garant voor een onvergetelijke duik. Hier vinden we overal tunnels, kleine grotten en canyons. Murene’s, inktvissen en kleurrijke naaktslakken zijn hier te bewonderen, soms ook zeepaardjes. Een ideale plaats voor (macro)fotografen; hier valt genoeg te ontdekken. Vele van onze duikers hebben ons al gezegd, dat één duik niet genoeg is om alles te zien.

Es Caló Blanco *

Een ideale duikplek voor beginners en Open Water studenten met een groot platform en eenvoudige toegang tot het water. De ankerblokken die hier en daar zijn geplaatst bieden onderdak aan sepia en octopus. Ook kunnen we hier naaldvissen aantreffen. De bodem van deze baai bestaat aan de zijkanten uit rotsen en zeegras, met in het midden wit zand. Omdat deze bocht vrij beschut is, hebben we hier vaak een uitstekend zicht onderwater.

Faro D’Artrutx *

Deze duik doen we gewoonlijk als herhalingsduik na een duik op het wrak van de 'Malakoff.' Onder deze vuurtoren nabij Cala´n Bosch treffen we niet alleen een rijkdom aan onderwaterleven aan, ook het landschap is afwisselend met canyons, een steilwand, overhangen en grotjes. Elk jaar in mei komen hier grote stekelroggen om te paaien. Alhoewel het er elk jaar minder worden, is deze duikstek zeker een bezoek waard.

Fossil Cave ****

Een andere attractie aan Menorca’s zuidkust. Aan het einde van een grote overhang, op ongeveer 13 meter diepte, vinden we de drie kleine openingen die naar deze grot leiden. Deze 30 meter lange grot heeft zijn naam te danken aan de vele fossielen, die we in het plafond kunnen zien. Aan het eind van deze grot bevindt zich een kleine luchtbel, waar we door een zoetwaterlaag opduiken. Werkelijk een adembenemende duik! Helaas alleen geschikt voor duikers met een grotduikbrevet, omdat de in-/ uitgang niet altijd zichtbaar is.

Grand Grotto ***

Zwemmend langs een steile wand bereiken we de ingang van Grand Grotto, die begint op 16 meter en eindigt op 30. In de grot hebben we de keuze, een tunnel naar links te volgen of rechtdoor te gaan. In beide richtingen kunnen we opduiken. Als beide tunnels in één duik bedoken worden, dan moeten duikers hun duikcomputer in de gaten houden en veiligheidsstops maken vanwege de vele opstijgingen.

Horse Shoe Tunnel ***

De 'Horse Shoe' kan het beste omschreven worden als een tunnel met een hoek van 90 graden. We beduiken de 'Horse Shoe' meestal als afkorting op weg naar de 'Moon Pool'. Na een wijde opening wordt de tunnel snel nauwer en eindigt in een zogenaamde schoorsteen. Hier zwemmen we een paar meter naar boven en zoeken ondertussen naar garnalen en beerkreeften. Nadat we het plafond van de schoorsteen hebben bereikt zien we ook de uitgang van de tunnel.

Junkers 88 wrak ****

Op 24 februari 1943 week deze Duitse Ju-88 A4 lichte bommenwerper, gestationeerd op Sicilië, per ongeluk van koers af na een aanval op doelen in Algerije. Bij het zien van de vuurtoren van Isla del Aire en met weinig brandstof beschikbaar, besloot de piloot een noodlanding in zee te maken, voor de ogen van een trawler met lokale vissers. Alle 4 bemanningsleden overleefden de landing. Het vliegtuig rust nu op een diepte van 47 meter en daarvoor is een Tec 50 certificaat nodig. We plannen deze duik op verzoek, in samenwerking met een van onze partnerduikcentra.

La Catedral (Cap d’En Font) **

Prachtige grot met een immense grote opening. Grootste cavern aan de zuidkust, misschien wel de grootste van heel Menorca. Als we in deze grot opduiken, zien we 6 meter boven ons de druipstenen van het plafond hangen. Als we onze duiklampen uitzetten, geeftt het licht van buiten de grot een blauwe kleur. Met zekerheid een van de beste duiken op Menorca. Maximale diepte ongeveer 20 meter.

La Llosa del Patró Pere (onderwater-reservaat) **

'La Llosa' kan worden beschouwd als één van de beste duikplekken in het onderwater-reservaat, met een inwonende groep van ongeveer 200 barracuda's. Ook grote tandbaarzen en octopussen kunnen hier worden gespot. Vanwege de diepte (tot 25 meter waar de barracuda's zijn) en de kans op sterke stroming is dit een duikstek voor ervaren duikers.

Lightning Corner **

Deze duikstek staat ook bekend als 'Es Racó des Llamp' of 'Las Cuatro Cuevas', en bevindt zich net ten oosten van de ingang van de baai van Fornells. We ankeren de boot in de buurt van een enorme rotsval die jaren geleden is veroorzaakt door blikseminslag (vandaar de naam). De wand volgend vinden we de ingang van de eerste grot, die uitkomt in een grote kamer met openingen naar de oppervlakte, die een prachtig licht laten zien. Deze grot is verbonden met een andere en zodra we deze verlaten, zwemmen we met de kust aan onze rechterkant en bezoeken we elk van de grotten die langs de route verschijnen; sommige groter, andere kleiner, maar ze zijn allemaal even interessant. Afgezien van de grotten, is de zeebodem vol met grote rotsblokken waardoor we er soms onderdoor kunnen komen en dan door een ander gat naar buiten kunnen gaan. Aan het einde van de duik, op 17 meter, vinden we een majestueuze boog. We hebben meestal twee duiken nodig als we dit gebied bezoeken, omdat het uitgestrekt is en er zoveel te zien is.

Macaret Point *

De typische steilwanden van Menorca’s noordkust zetten zich hier onder water voort, en staan garant voor een prachtige onderwateromgeving. Kleine canyons en tunnels, gecombineerd met grote scholen vis, leveren een ideaal decor voor onderwaterfotografie. Een grote groep barracuda’s heeft hier haar territorium. Uitstekende landduik als de wind vanuit het zuiden waait. Diepte: 10 – 22 meter.

Malakoff wrak ***

Tijdens een storm in januari 1929 liep het Franse stoomschip 'Malakoff' op een rotsformatie die in Menorca bekend staat als 'Escull de Gobernador' en zonk in slechts 7 minuten. Dit beroemde wrak staat rechtop op de zandbodem, op een diepte van 40 meter. Het dek bevindt zich op circa 32 meter. In de vijftiger jaren bliezen bergingsduikers met springstof de gehele opbouw weg. Heden vormt de 'Malakoff' een kunstmatig rif van zo’n 105 meter lang. Omdat rondom het wrak slechts zandbodem is, vinden we hier een ongekende visrijkdom, die ook veel grote (roof)vissen aantrekt. Een groep van meer dan 100 barracuda’s heeft hier haar vaste stek. Verder zien we congeralen, grote baarzen, schorpioenvissen en zelfs een zeldzame soort de Grijze trekkervis. Vaak Soms vinden duikers in het wrak nog restanten van de lading; ceramische tegels en chinees porcelein. Onlangs nog kon een scheepskompas geborgen worden.

Moon Pool ***

Een grotduik voor ervaren duikers. Nadat we langs een schitterende steilwand gedoken zijn, bereiken we op een diepte van 13 meter de grote ingang van de 'Moon Pool', één van Menorca’s beroemdste grotten. Een tunnel leidt ons via vele bochten zo’n 30 meter in de rotskust van Cap d’en Font. Terwijl we deze tunnel volgen, zwemmen we over grote rondgeslepen kiezelstenen, totdat we aan het einde een ronde kamer bereiken. Hier maken we onze veiligheidsstop, waarna we opduiken en door een zoetwaterlaag zwemmen. We bevinden ons nu in een kleine kamer; de zogenaamde Moon Pool. Op de terugweg zoeken we naar zeealen, krabbetjes en garnalen, die we hier in grote aantallen aantreffen.

Ocean Diver wrak **

De 'Ocean Diver' is een klein Nederlands vrachtschip van zo'n 23 meter lang. Het werd laatst gebruikt voor tabakssmokkel tussen verschillende mediterrane havens en Noord-Afrika, en uiteindelijk in beslag genomen door de Spaanse kustwacht. Na een aantal jaren van roesten in de haven van Mahón, werd de 'Ocean Diver' tot zinken gebracht om een kunstmatig rif te creëren. Direct voor de duikschool staat het wrak rechtop op de zeebodem op 28 meter diepte en vormt een habitat voor tandbaarzen en zeeslakken.

Pont d’en Gil *

Deze beroemdste grot (cavern) van Menorca (220 meter lang) mag in geen logboek ontbreken! Pont d’En Gil is met afstand de beste duik in het westelijke deel van de Middellandse Zee. De gehele grot is gevuld met druipsteenformaties, zowel aan het plafond als op de bodem. Omdat er vrijwel steeds de mogelijkheid is, op te duiken, is deze grot ook voor beginners geschikt. De opening van deze cavern bevindt zich op een diepte van slechts 12 meter. Na een korte duik duiken we op in een gigantische kamer. Eenmaal binnen, kun je je laten drijven en de druipstenen boven je hoofd bewonderen terwijl je snorkelt. Aan het einde van de grot bevindt zich een klein strand, waar we aan land gaan om onze indrukken te delen.

S’Algar Funnels **

Twee spectaculaire caverns boven elkaar, verbonden door een tunnel. De bovenste grot, waarvan de ingang zich op 8 meter bevindt, leidt naar een zgn. ‘schoorsteen’ in de rotskust van S’Algar. Via de tunnel naar de onderste grot komen we in een practisch gesloten kamer, die verbonden is met de onderste grot. De halfronde opening van de tweede grot is zo groot, dat het daglicht het einde van de grot bereikt. De maximale diepte in de onderste grot is 26 m. Eenmaal buiten kunnen we, indien gewenst, een diepte bereiken van meer dan 35 meter.

Sa Roca Fondo *

Een beschutte baai met een prachtig uitzicht over Menorca´s zuidkust. De bodem bestaat vooral uit rotsen en zeegras, met hier en daar zand. Regelmatig zien hier we grote groepen bernsteenmakrelen en in het voorjaar ook barracuda’s. Tussen het zeegras vinden we grote mosselen en zeesterren, op het zand soms kleine stekelroggen. Hoe verder we naar buiten zwemmen, hoe groter de vissen worden. In de oudheid werd 'Sa Roca Fondo' waarschijnlijk als ankerplaats gebruikt, getuige de vele aardewerken scherven die we nog steeds aantreffen.

Scorpion Cave ****

Deze grot in Cap d’en Font is nauwelijks bekend en nog minder bedoken. Na de ingangstunnel een kleine opening in de rotswand bevindt zich rechts een kleine kamer met een nauwe doorgang in de bodem. Achter deze restrictie is een tunnel zichtbaar die zo’n 200 meter verder uitkomt in de 'Belltower'. 'Scorpion Cave' is alleen te beduiken met sidemount configuratie en met een grotduikbrevet.

Seven Arches *

Het onderwaterlandschap van deze duikstek is een echte verrassing! Een labyrinth van verschillende canyons, tunneltjes, steilwanden en overhangen maken het tot een speels geheel. Door de geringe diepte (van 4 tot max. 14 meter) een makkelijke duik en heel geschikt voor onderwaterfotografie.

Slipway *

Deze kleine baai in de nabijheid van Cala en Blanes is tussen de 6 en 10 meter diep en zitvol met octopus, naaktslakjes en soms ook barracuda´s. Aan het einde van de baai komen we aan een imposante drop-off naar 18 meter diep, die langzaam naar 23 meter loopt.

Aan de linkerkant zien we een grote groep rotsblokken, genoemd 'Los Bloques', die een interessant verzamelpunt zijn voor grote scholen vis, naaktslakjes en barracuda´s.

Aan de rechterkant bevindt zich 'Submarine Rock' met een indrukwekkende canyon. Achter deze canyon, op circa 22 meter diepte, vinden we vaak een grote groep barracuda’s en bernsteenmakrelen. Ook zien we hier soms tonijnen van wel 2 meter voorbij komen. Tevens bevindt zich hier een klein amforenveld, alsook de restanten van een Romeins wrak

The Organ Loft ***

Alleen voor zeer ervaren duikers, omdat de bodem van deze grot uit zeer fijn zand bestaat. Gecombineerd met een plafondhoogte van slechts een meter, is één verkeerde vinslag voldoende om het zicht direct tot nul te reduceren. We volgen een lange tunnel die scherp naar links buigt en vervolgens terugdraait richting de uitgang, waarbij de hoogte van het plafond op het einde nog maar zo’n 60 centimeter bedraagt. Druipstenen tonen aan, dat deze grot zich duizenden jaren geleden boven zee-niveau bevond.

Tunnel Vision */**

Deze duiklocatie is gelegen in Cala en Blanes. Via een ondiepe spleet gaan we deze tunnel binnen. Binnenin splitst de tunnel zich in tweeën en komt weer samen net voor de grote opening op 12 meter. In de tunnel zien we vaak garnalen, octopus en krabbetjes. Buiten de tunnel is een prachtige drop-off tot 25 meter waar we vaak barracuda's tegenkomen. We kunnen terugkeren via de tunnel of we volgen de indrukwekkende steilwand buiten om terug te gaan naar het beginpunt.

Swiss Cheese **

Holle rots aan Menorca’s noordkust met een wirwar van tunnels, canyons en schoorstenen waar eenieder naar hartelust in en uit kan zwemmen. 'Swiss Cheese' is één van Menorca’s bekendste duikstekken en een ‘moet’ voor liefhebbers van grotten. Een 50 meter lang pad leidt ons naar een schitterende baai, waar deze duikplaats zich bevindt. Op weg naar de grote ingang, die zich op circa 20 meter diepte bevindt, worden we geescorteerd door barracuda’s. Soms kun je zelfs afduikende aalscholvers zien! Noordelijk van de ingang, op zo’n 30 meter diep, bevindt zich een zandbodem waar we zeldzame witte gorgonieën en slapende stekelroggen kunnen zien. In de 'Swiss Cheese' zien we schorpioenvissen, krabben en zeealen. In het voorjaar zijn ook lobsters te bewonderen.

Scroll naar boven